Wat is een pre-talk?

Categories: Berichten,pre-talk

Wat is een pre-talk?

Vele hypnotiseurs gebruiken de vakjargon pre-talk. Ik kan mij voorstellen dat u zich afvraagt wat dit is? Een pre-talk is het voorgesprek alvorens u hypnose gaat ervaren. Tijdens de pre-talk sta ik onder andere stil bij de meest voorkomende vergissingen over hypnose. Ik vind het belangrijk om hier bij stil te staan gezien er veel misvattingen over hypnose zijn. Het verduidelijken van hypnose, zorgt ervoor dat juiste verwachtingen worden gecreëerd en er geen misverstanden kunnen ontstaan.Wat is een pretalk?

Een pre-talk wordt over het algemeen bij de eerste sessie gehouden. Uiteraard kan men altijd bij mij vragen stellen in een volgende sessie of per e-mail.

Tijdens een pre-talk kan ik als hypnotiseur vragen om een aantal oefeningen te doen. Het uitvoeren van deze oefeningen laat u wennen aan het hypnose proces. Daarnaast kan ik uw hypnosevaardigheid meten door te zien hoe u op gegeven suggesties reageert. We evalueren de oefeningen zodat we goed voorbereid zijn om in hypnose te gaan. Het is mogelijk dat ik adviezen geef om nog beter hypnose te ervaren. Wanneer u deze adviezen opvolgt, volgt vaak een effectievere hypnose.

Wat zijn onderwerpen die o.a. in een pre-talk worden besproken?

Voornamelijk worden angsten, misverstanden en verwachtingen besproken. Ik sta bijvoorbeeld stil bij de vragen:

  1. Heeft een hypnotiseur volledige controle over je?
  2. Kan ik mij na de sessie nog zaken herinneren?
  3. Kan ik iets doen/zeggen, wat ik niet wil doen/zeggen?
  4. Slaap je tijdens hypnose?
  5. Kan je blijven hangen in hypnose?
  6. Kan ik wel worden gehypnotiseerd?

Graag geef ik korte uitleg over wat hypnose is. Immers is hypnose een verhoogde staat van concentratie waarbij selectief denken wordt geactiveerd. Het is een natuurlijk proces die wij allen als mensen kennen. Mensen zijn namelijk vatbaar voor suggesties anders hadden we nooit kunnen leren. Tevens is reclame een mooi voorbeeld in hoe suggesties op ons worden geprojecteerd. Als we namelijk gemotiveerd zijn om de suggestie aan te nemen (omdat we overtuigd zijn), dan zullen wij hier naar handelen. Bij reclame zien we dan vaak dat mensen het product komen en hier enthousiast over zijn. Zo werkt dit eveneens met hypnose! Je dient dus overtuigd en gemotiveerd te zijn.

Wat is een pre-talk?Tijdens de hypnose voelen de meeste mensen zich ontspannen en kalm. Ze kunnen mij altijd horen tenzij ze dieper ontspannen. In mijn praktijk is dit niet wenselijk gezien ik graag wil dat mensen kunnen reageren en niet in slaap vallen. Slapen doen we in bed!

Hypnose heeft dus niets te maken met slapen. Het is slechts afgeleid van de Griekse god Hypnos. Vrij vertaald: God van de slaap. Als mensen namelijk hun ogen dicht hebben en ontspannen zijn, lijkt het alsof mensen slapen. De werkelijkheid ligt anders. In hypnose zie je dat het bewustzijn (analytisch deel) minder wordt en het onderbewustzijn meer tot leven komt (emoties, overtuigingen en herinneringen).

Tijdens hypnose heb je bij mij altijd de controle en kun je STOP zeggen. Zodra men dit woord zegt, stopt de sessie. Ik wil namelijk niets forceren. STOP kan soms gezegd worden als emoties te veel worden. Mijn ervaring is dat dit weinig voorkomt. Ondanks emoties soms heftig aanvoelen, zorgt verwerking van de emoties voor opluchting. Hierdoor gaan cliënten opgelucht naar huis na de sessie.

Het enige wat hypnose kan beinvloeden is dus geen motivatie hiervoor te hebben en niet overtuigd te zijn. Ik zie dit soms bij mensen die door een partner worden gestuurd. Ze willen hun partner niet afvallen door geen afspraak te maken en zitten vervolgens doelloos in mijn praktijk. Tijdens de pre-talk kom ik hier snel achter en kijken we naar een gewenste aanpak. Ik vind het namelijk zonde als ik de tijd van iemand moet verspillen, terwijl deze andere nuttige dingen kan doen.

Mocht u nu ooit het woord pre-talk horen. Dan weet u middels dit artikel wat een hypnotiseur er onder verstaat. In mijn praktijk vermijd ik vakjargon zodat mensen duidelijk snappen wat ik bespreek. Schroom dus niet om een hypnotiseur om verduidelijking te vragen.

Nog vragen over dit artikel? Stel ze gerust! Het delen van dit artikel mag ook 🙂

Vriendelijke groet,

Rinke Jacobs

Share Button
Author: Rinke Jacobs

Rinke Jacobs is de expert op het gebied van hypnose, zelfhypnose en hypnotherapie!

Geef een reactie