Positieve gedachten

Klaar voor een interessante uitdaging? Nederlanders staan bekend om het feit dat ze goed kunnen klagen. Denk bijvoorbeeld aan het weer wat niet altijd op zijn best kan zijn of uitingen over onze politiek zijn enkele onderwerpen die regelmatig de revue passeren.

Klagen duidt vaak op onvrede en is voor de meeste mensen een soort van uitlaatklep. Datgene wat men dus echt dwarszit wordt vaak niet verteld. Als men eenmaal zijn ontevredenheid niet kan uitten, dan is de kans groot dat men meer gaat klagen. Interne spanningen lopen op waardoor het afreageren (vaak op iets onbenulligs) dichterbij komt. Een ontspannen mens is meer gelukkig. Daarom de uitdaging voor de komende periode om eens een volledige dag niet te klagen!

Een volledige dag niet klagen, is een krachtige oefening voor jezelf zodat je meer bewust wordt van je gedachten en gevoelens. Het is belangrijk om niet alleen je klachten beter te controleren maar om bewust te zijn van de negatieve gedachten die in je hoofd ronddwalen. Het aanpakken van deze negatieve gedachten en omzetten naar positieve gedachten, draagt bij aan langdurige verandering.

Als je negatieve gedachten kunt ombuigen naar positieve gedachten creëer je krachtige en positieve energie! Ik moedig al mijn cliënten aan om levensbalans te ontwikkelen in werk en privé. Hierdoor ontwikkel je een positieve mindset.

Kies een dag uit voor de komende week wanneer jij je volledig gaat focussen op het ‘positief zijn’. Je kunt opmerken dat je veel gaat analyseren en dit best lastig kan zijn. Dat is okay. Hoe meer je dit proces gaat oefenen, des te beter jij er in zal worden. Oefening baart eenmaal kunst!

Hieronder 4 tips die kunnen helpen om meer positief te denken:

1. Richt je aandacht op iets leuks

Dit kan bijvoorbeeld een leuke film zijn, leuke muziek of het kletsen met een leuke vriend(in) of collega. De kunst ligt hier om je aandacht te verplaatsen zodat je niet in het negatieve blijft hangen.

2. Negatief denken lost niet op

Als je bovenstaande zin blijft herhalen dan zul je bewust worden dat doemdenken, zeuren, piekeren, klagen, piekeren en oordelen weinig tot niets toevoegt. Vraag je daarbij af  ‘voel ik mij hierdoor op langere termijn beter?’ Door negatief te blijven denken, blijf je hangen bij het probleem en kom je nooit verder. Wees dus bewust dat negatief denken nooit iets oplost.

3. En actie!

Zit je nog steeds op je luie stoel? Kom op, in beweging! Ga eens wandelen en haal eens diep adem in de frisse buitenlucht. De hele dag opgesloten zitten in je hoofd waarbij het bandje voortdurend blijft afspelen is niet gezond. Stap even letterlijk naar buiten en laat je lichaam bewegen. Als je hier meer bij bewust staat zul je merken dat je minder in je hoofd blijft hangen. Daarom heeft sporten een positieve werking op lichaam en geest.

4. Waarom zo serieus?

Het zijn maar gedachten. Jij kiest bewust of onbewust er voor om deze gedachten te denken. Gelukkig kunnen wij als mensen een keuze maken en kunnen we kiezen om andere gedachten te denken. Je gedachten zijn geen waarheden ook al wekt het soms de illusie. Vaak zijn het tijdelijke oordelen of meningen en zitten we er niet voor ons hele leven aan vast. Neem gedachten dus niet al te serieus. Lach eens wat vaker om jezelf want een beetje zelfspot is gezond.

 

Wil jij naar aanleiding van dit artikel je ervaring delen? Doe dit gerust! Mocht je nog moeite hebben om een negatieve gedachten om te buigen naar positieve gedachten, dan help ik je graag bij dit proces.

Rinke Jacobs

 

 

 

Share Button
Author: Rinke Jacobs

Rinke Jacobs is de expert op het gebied van hypnose, zelfhypnose en hypnotherapie!

Geef een reactie