Overwin je migraine met hypnose

Categories: Berichten,Migraine

OVERWIN JE MIGRAINE MET HYPNOSE

Hypnose is een alternatieve methode om pijn te reduceren. Zo ook voor mensen die nog last hebben van migraine. Migraine wordt vaak veroorzaakt door verschillende gebeurtenissen en kunnen aanhouden tussen de 4 en 72 uur.  Het is een heftig bonzende hoofdpijn en hierbij kun je misselijk zijn of overgeven. Daarnaast komt overgevoeligheid voor licht en geluid frequent voor. Het eerste wat dient te doen als je migraine ervaart, is het bezoeken van je arts of zorgverlener om een goede controle te waarborgen.

Gemiddeld komt migraine zo’n 11% voor in Westerse landen en is het opvallend dat migraine onder bevolking in Nederland (ruim 3 miljoen mensen) meer aanwezig is. De typische hoofdpijn die voorkomt bij een migraineaanval wordt meestal aan één kant van het hoofd gevoeld. Migraine kan ook dubbelzijdig optreden. De pijn treedt niet altijd aan dezelfde kant op en komt vaak voor tussen de 25 en 55 jaar.

Migraine is niet hetzelfde als spanningshoofdpijn. Het duidelijkste verschil is dat je bij spanningshoofdpijn niet misselijk bent en dat deze hoofdpijn niet erger wordt bij inspanning. Een ander verschil is dat bij migraine de klachten heftiger zijn.

Hypnose werkt effectief tegen migraine omdat het zich focust op de gebeurtenissen die migraine kunnen veroorzaken. Hieronder kun je zien welke 7 factoren, in procenten, migraine kunnen uitlokken:

 • Stress en angst 70%
 • Zware vermoeidheid 62%
 • Hevige emotie 56%
 • Tekort/teveel slaap 48%
 • Optreden van maandstonden 44%
 • Moeilijkheden op het werk 33%
 • Plotse stopzetting van de activiteiten aan het einde van de week 27%

Het mag duidelijk zijn dat stress en angst de grootste veroorzaker is van migraine en middels hypnose drastisch gereduceerd kan worden. Hypnose heeft een gunstig effect op het volledig laten verdwijnen van migraine of kan de duur van migraine aanzienlijk doen verminderen.

Stress en angst kan ook effect hebben op ons slaappatroon. Omdat men via hypnose leert om makkelijker te ontspannen zal men sneller in slaap kunnen vallen. Daarnaast leert men beter om naar het lichaam te luisteren waardoor grenzen minder snel worden overschreden en zware vermoeidheid wordt vermeden. Als men minder slaapt en zwaar vermoeid is, heeft dit logischerwijs effect op onze emoties. U snapt nu dat als wij de grootste factor van stress en angst aanpakken, dit een positieve invloed heeft op onderliggende factoren. Een mooi domino effect, nietwaar?

Onderstaande video maakt duidelijk dat een vrouw die last had van migraine, ondanks haar scepsis, complete verlichting ervaart na het ondergaan van hypnose. Zo is het ook mijn intentie om mensen te helpen en meer controle te laten ervaren op hun nog aanwezige klachten.

Ik help u graag.

Share Button
Author: Rinke Jacobs

Rinke Jacobs is de expert op het gebied van hypnose, zelfhypnose en hypnotherapie!

2 Responses to "Overwin je migraine met hypnose"

 1. Wijnanda Posted on 10 september 2014 at 16:11

  Mooi indeling qua factoren. Eerdere studies onderschrijven ook een groot deel van deze factoren. Zelf ken ik mensen die migraine krijgen van specifieke voeding (chocolade of koffie) of als ze een keer kunnen uitslapen. In het AD staat hier een mooie opsomming over (eind 2013). Ook de door jou genoemde factoren komen hier in terug en nog een aantal andere:

  http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3462245/2013/06/20/10-verrassende-factoren-die-migraine-kunnen-uitlokken.dhtml

  Goede aanpak dus Rinke!

  • Rinke Jacobs Posted on 10 september 2014 at 17:02

   Hoi Wijnanda,

   Dank voor je reactie. Ik heb met veel interesse het AD stukje gelezen en migraine kan inderdaad door specifieke voeding veroorzaakt worden.

   Het interessante is, dat ik onlangs las dat er onderzoeken zijn geweest waaruit blijkt dat mensen die nog last hadden van migraine middels hypnose meer profijt ervoeren dan een groep die medicatie slikten. Hier een verwijzing naar het onderzoek: http://ahahypnotherapy.org.au/research-hypnosis-and-migraines/

   Gr.

   Rinke Jacobs

Geef een reactie