Overvallen onder hypnose?

Categories: Berichten

Deze opname is al weer een jaar geleden uitgezonden. Toch wil ik aangeven dat het overvallen worden daadwerkelijk als een hypnotisch moment kan worden ervaren. Hypnose uit zich namelijk door het opvolgen van suggesties! Veelal hoor je hypnotiseurs zeggen dat je natuurlijk een eigen wil hebt en niets zal doen wat in strijd is met je ethische of morele overtuiging. Wat we eigenlijk willen meegeven is dat jij je niet ongerust hoeft te maken dat je bijvoorbeeld een overval gaat plegen. Hier ligt je motivatie immers niet als je naar een hypnose praktijk komt. Mocht deze wel aanwezig zijn dan zullen wij uit ethisch oogpunt geen behandeling starten. Ik zou een overval namelijk niet op mijn weten willen hebben 🙂

Toch zijn jij en ik in staat om andere mensen iets te laten doen wat ze mogelijk niet willen, middels beïnvloeding. Klinkt eng, nietwaar? Toch is het realiteit en beïnvloeden mensen elkaar dagelijks. Beïnvloeden klinkt vaak negatief en kan toch een positieve bijdrage leveren wat tenslotte in je voordeel kan werken. Overvallen worden is een voorbeeld van beïnvloeding. Middels shock (overvallen worden door de situatie) kun je op automatische piloot gaan handelen en zul je suggesties, die door een overvaller worden gegeven, kunnen uitvoeren. De factoren waarin deze situatie zich afspeelt, in combinatie met je eigen persoonlijkheid, bepalen of je de suggestie wel/niet opvolgt. Pas als het moment voorbij is, kun je bewust nagaan c.q. analyseren in wat er is gebeurd.  Shock schakelt namelijk het denken uit. Je bewustzijn kan het op dat moment  niet alles bolwerken. Het onderbewustzijn wordt in dit geval geactiveerd en neemt het over.

Beeld eens in dat iemand met een pistool tegenover je staat en roept “geef mij je portemonnee NU”! Ga je dan eerst rustig met deze persoon gezellig kletsen of geef jij je portemonnee? Diverse gedachten of prikkels worden tegelijkertijd, in dat moment, op je afgevuurd. Waar kijk je naar, wat roept het zien van een pistool in je op, welke eerdere ervaringen of herinneringen heb jij aan overvallen etc. kunnen je actie(s) hierop bepalen. Uiteindelijk wil je niet gewond raken en is het instinct aanwezig om te overleven.

Op het moment dat een overval (letterlijk of figuurlijk) plaatsvindt, zul je drie reacties kunnen vertonen: vechten, vluchten of bevriezen. Als we geen van deze drie reacties kunnen vertonen ontstaat stress. Denk maar eens aan een file. Je moet ergens op tijd zijn en staat vast. Het is een gevecht tegen de klok en je kunt niet vluchten. Wat gaat er op dat moment door je geen of wordt je spontaan gelukkig?

Er zijn mensen die nadelige momenten ervaren waarin ze worden overvallen door een situatie. Hierdoor kan men uit zijn comfort zone gaan handelen. Acties die worden uitgevoerd, roepen een reactie op. Op het moment dat deze reactie positief is, zullen we hier geen last van ervaren. Op het moment dat de reactie negatief uitpakt, kan dit impact hebben op je denken, gedrag en gevoelens.

Je herkent vast het volgende voorbeeld: je hebt ruzie en zegt, op het moment dat je overvallen wordt met een opmerking die je niet zag aankomen, een zin die je beter niet had willen zeggen…. Wat gebeurd vaak na zo’n moment? Juist! Beide partijen kalmeren na verloop van tijd en her-inneren opnieuw de conversatie. Komt het bekend voor? Dan herken je vast de volgende gedachten: “wat had ik beter kunnen zeggen of doen, was het wel verstandig om die laatste zin te gebruiken”? Schuld, onzekerheid, frustratie of boosheid zijn enkele reacties die we door het her-inneren kunnen ervaren. Hoe komt dat? Overtuiging is het sleutelwoord! Op het moment dat jij jezelf overtuigd dat je gelijk had of jezelf uiteindelijk overtuigd dat het niet goed was om je partner voor rotte vis uit te maken of misschien een tikkeltje overdreven reageerde, zal door de overtuiging een gevoel worden opgeroepen wat opnieuw resulteert in een actie (gedrag). Dit is een vicieuze cirkel.

Overtuigingen bepalen dus je toekomstige gedrag. Natuurlijk kan je nooit op alles voorbereid zijn. Wel kun je leren omgaan met situaties zodat de impact van een nadelige ervaring en overtuiging wordt beperkt of dat de vicieuze cirkel wordt doorbroken. Ik help je hier graag bij omdat je beseft dat hypnose werkt en mijn focus is dat het gaat werken in jouw voordeel!

Mocht je vragen hebben, reageer gerust.

Vriendelijke groet,

Rinke Jacobs C.Ht.

Share Button
Author: Rinke Jacobs

Rinke Jacobs is de expert op het gebied van hypnose, zelfhypnose en hypnotherapie!

Geef een reactie