Aanvaarden, veranderen of stil staan?

Categories: Berichten

Beste bezoeker,

Sommige hulpverleners hadden dit bericht op mijn website, liever niet willen zien omdat ik te veel prijs zou geven hoe succesvol veranderen tot stand komt. Gelukkig wonen we in een vrij land waarin je een vrije mening mag geven. Ik durf het aan om dit te delen omdat ik van mening ben dat de inhoud van grote waarde kan zijn. Zodra je dit bericht hebt gelezen, zul je begrijpen waarom!

Zit je in een situatie die onaangenaam voor je voelt of kan er iets dreigen te ontstaan waardoor jij je zorgen maakt? Sta hier eens bij stil voordat je verder leest, want dit bericht kan jou helpen of inzichten opleveren zodat je succesvol of meer gelukkig gaat zijn. Het kan betekenen dat je verstandige keuzes moet maken en je aangenamer gaat voelen. Mogelijk helpt dit bericht jou om anderen beter te begeleiden en draagt het bij om succesvol te veranderen.

Check. Heb je echt een situatie die je makkelijk voor de geest kan halen?

Goed.Nu je een helder voorbeeld voor jezelf hebt gevonden zal ik uitleggen dat in de situatie die je ervaart, jij drie verschillende keuze kan maken en (al dan niet bewust) je verantwoordelijkheid hierin aanvaard. Deze drie alternatieven zijn:

1. Je aanvaard de situatie voor een bepaalde tijd

2. Je verandert de situatie en je houding ertegenover

3. Je vermijd of het aanvaarden of het veranderen van de situatie wegens andere risico’s

 

Welke weg bewandel jij of wil je gaan bewandelen?

Terwijl je de keuzes hebt gelezen kun jij realiseren welke keuze je bewust/onbewust hebt gemaakt. Als je dit realiseert kun jij ontdekken wat de uitkomst is van die keuze. Bepaal of je ooit een winnende positie zal bereiken. Hieronder zie je de wegen die je leiden naar het gelukkiger kunnen zijn.

Als je hebt gekozen voor optie 3, klik dan op onderstaand plaatje zodat jij de weg ziet die je kunt bewandelen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als je hebt gekozen voor optie 1 of 2, klik dan op onderstaand plaatje zodat jij de weg ziet die je kunt bewandelen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is belangrijk om te snappen dat als jij kiest om werkelijk te veranderen, het mogelijk kan zijn dat je liever voor de eerste aanvankelijke situatie kiest. Je zult dan terugkeren naar de eerste situatie en wellicht met acceptatie. Als je huidige situatie niet aanstaat en jij besluit om veranderingen aan te brengen, dan kunnen de alternatieven soms slechter worden. Met als gevolg dat het perspectief van de eerste situatie wederom verandert. Je kunt dan spreken van een leermoment en meer ontspannen terugkeren naar de eerste situatie. Ik vraag me af of je het proces nu beter begint te begrijpen?

Verandering omwille van de verandering lijkt mij ongezond. Verandering in een situatie die niet geschikt of acceptabel is, waarbij je op zoek gaat naar mogelijke alternatieven, lijken mij gezonder, nietwaar?

De waarheid

Bij aanvaarden of veranderen kan strijd, twijfels, risico’s, mislukkingen of geleidelijk groeiproces aanwezig zijn. Bij elke fase kunnen negatieve twijfels aanwezig zijn. Een belangrijke tip om succesvol te kunnen veranderen is de vraag “waarom?” te vormen naar “waarom niet?”. Natuurlijk kun je van buitenaf kritiek, adviezen of tegenstand ervaren. Dit hoort bij veranderen.

Wil je aan kritiek ontkomen – doe dan niets – zeg niets – wees niets…. aan jou de keuze. Besef dat ik bereid ben om je te steunen omdat jij en ik diep van binnen weten, dat veranderen mogelijk is en jij hierin verantwoordelijk bent!

DURF TE VERANDEREN!

 

Reageer gerust op dit bericht of stel je vragen over hypnose, zelfhypnose en hypnotherapie.

Rinke Jacobs

{bron: Dr. Brian Roet}

 

Share Button
Author: Rinke Jacobs

Rinke Jacobs is de expert op het gebied van hypnose, zelfhypnose en hypnotherapie!

5 Responses to "Aanvaarden, veranderen of stil staan?"

 1. Mario Pelgrims Posted on 10 oktober 2012 at 21:24

  Wel Rinke, weer een leuk stukje geschreven.
  Marielle haar reply is een fijne toevoeging, zeker als men logisch nadenkt.
  Hoewel, niet iedereen kan op die manier redeneren als men in een (diep) dal zit.
  Sommigen zouden kunnen denken aan het “werk” dat nodig is om een aanpassig tot stand te brengen, en vervallen terug in die oude gewoonten.
  In dat geval kan punt 1 een zeer lange tijd worden.

  Grtz,

  Mario.

  • Rinke Jacobs Posted on 11 oktober 2012 at 16:19

   Hoi Mario,

   Dank voor je reactie. Als het moeite kost om al het “nodige werk” niet te verzetten om ontevreden te blijven, kun je net zo goed (dezelfde moeite) in veranderen/aanvaarden investeren.

   Gr. Rinke

   • Mario Pelgrims Posted on 11 oktober 2012 at 18:02

    Klopt als een zwerende vinger… 😉
    Ben het volledig met je eens.
    Maar toch, ze bestaan…
    We kletsen er kortelings nog wel eens over.
    Tot binnenkort.

 2. Marielle Diemel Posted on 10 oktober 2012 at 20:18

  “Een belangrijke tip om succesvol te kunnen veranderen is de vraag “waarom?” te vormen naar “waarom niet?”.” Deze zin is voor mij de kern van dit hele verhaal. Zo krachtig en zo waar! Geeft lucht, licht en ruimte. Dank je wel.

  • Rinke Jacobs Posted on 10 oktober 2012 at 20:49

   Hoi Marielle,

   Dank voor je positieve reactie en fijn om te lezen dat jij de boodschap begrijpt. Heel erg graag gedaan! Lucht, licht en ruimte daar doe ik het voor.

   Gr. Rinke

Geef een reactie